5 פתרונות להפחתת דלקות מפרקים אצל חולי פיברומיאלגיה?

באזור 4% מהאוכלוסיה סובלים מפיברומיאלגיה, או בשמה העברי דאבת. מדובר בתסמונת הכוללת מגוון סימפטומים רחב, הכולל בין היתר:

·         עייפות ונדודי שינה

·         דיכאון ורגישות יתר

·         כאבים וכיווצים בבטן התחתונה

·         כאבים מפושטים בשרירים

·         כאבי מפרקים כרוניים

בטקסט זה אנו נתמקד דווקא בכאבי המפרקים בפיברומיאלגיה, שהם ייחודיים בכך שהם אינם מקושרים למדדי דלקת או נזקים פיזיולוגיים הניתנים לאבחון. למעשה, כחלק מאבחון התסמונת ישלחו המטופלים לבצע בדיקות דם לגילוי נוגדנים למחלות ראומטולוגיות ודלקתיות, ואבחון המחלה תלוי בין היתר בתוצאות הבדיקות הללו – תוצאות שליליות השוללות מחלות אלו!

אנו נציע מספר פתרונות שיוכלו להקל על החולים, ובעיקר על החולות בפיברומיאלגיה, שכן תסמונת זו תוקפת בעיקר נשים.

לא ניתן למדוד כאב בצורה מדעית, שהרי מדובר בחוויה סובייקטיבית. עם זאת, נמצא כי כאבי מפרקים בפיברומיאלגיה יתוארו כמעט תמיד כמעין כאב עמום במפרקים מרובים, בעיקר בצוואר, בכתפיים, בברכיים ובירכיים. כאב הפרקים בפיברומיאלגיה מגיע לעיתים עם נוקשות, ואפילו עם נפיחות באזור, והוא יכול להיות קבוע או משתנה, לבוא וללכת, ולהופיע בדרגות כאב משתנות.

טיפולים שונים לכאבי מפרקים בפיברומיאלגיה:

1.      טיפול תרופתי – אין בנמצא כיום תרופה ספציפית שתכל על כאבי המפרקים של כל חולי הפיברומיאלגיה. הבחירה בסוג התרופה כוללת ניסוי ותהייה, ורשימת התרופות שנמצאו יעילות לחלק מהחולים כוללת משככי כאבים, תרופות להרפיית השרירים, ואפילו תרופות נוגדות דיכאון.

2.      פעילות גופנית – זה יכול להישמע כמעט מוזר, שהרי הגוף דואב והמפרקים כואבים, אבל פעילות גופנית יכולה בהחלט לשפר את המצב של חולי פיברו'. מחקר 1 שפורסם כבר ב-2017 הראה כי פעילות גופנית לא רק מועילה לחולי פיברו', היא גם הדבר האפקטיבי ביותר להפחתת הכאבים ולשיפור איכות החיים של החולים, ולשיפור היכולת לבצע פעילויות יומיומיות שבשגרה.

3.      שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול בשיחה, בדגש על שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, עוזר למטופלים לזהות מחשבות שליליות על מצבם, ותורם להם דרך למידת אסטרטגיות לניהול הכאב תוך הצבת מטרות ברות-השגה לצורך שיפור איכות החיים. אחת מן התוצאות הרבות של טיפול זה היא הפחתת הכאב במפרקים, לצד שיפור משמעותי באיכות החיים הכללית.

4.      הפחתת סטרס – הוכח מחקרית כי רמות סטרס גבוהות משפיעות על רמת הכאב שאנו סובלים. בין עם דרך פעילות גופנית ובין אם דרך CBT ודומיו, הפחתת הסטרס בכל צורה שהיא תוביל לשיפור כאבי מפרקים שכן היא תוביל לשינוי בתפיסת מצב הכאב במוח, וזה מגובה בעדויות נוירולוגיות מוכחות.

הטיפול החמישי – זריקה ייחודית!

טיפול שיכול לעזור הוא טיפול שנועד דווקא לצורך ריפוי דלקות. למרות שבמצבי פיברומיאלגיה אין מקור דלקתי ידוע לכאבים, ומדדי הדלקת נשארים תקינים בבדיקות הדם, הרי שייתכן כי דווקא טיפול זה יכול לעזור. ריפוי דלקת באמצעות זריקת prp לברך משתמש בפלזמה שנלקחת מהדם של המטופל, מורידה כאבים בין הם דלקתיים ובין אם לא, ומכאן שבמקרים מסוימים כדאי לשקול הליך זה.

דילוג לתוכן