טיפול מטבולי לפיברומיאלגיה

goodשינויי קצב חילוף החומרים בפיברומיאלגיה, התשוקה הגוברת לפחמימות ומערכות גוף המתפקדות באופן לקוי בשל הכאבים,  עלולים לגרום להשמנת יתר. גישת הטיפול המטבולי להימנעות מבעיית ההשמנה בפיברומיאלגיה גורסת שיש להתמקד באכילה בריאה ונכונה, הבונה תפריט תזונתי עם המאכלים המומלצים לצריכה ומאילו שיש להימנע.

פיברומיאלגיה מאופיינת בכאבי שרירים המתפשטים בכל הגוף, עייפות וחולשה. הליקויים הקשורים במחלה זו מסווגים כתפקודיים או מבניים; קשורים לחילוף חומרים; והפרעות שרירים.

מחקרים הראו כי חריגות מטבוליות המוגדרות בשרירים עשויות להיות קשורות למצב. אלו הם ליקויים מבניים העשויים להתקיים עם הפרעות ביוכימיות, ובעיות מטבוליות כגון ייצור אנרגיית שינה, המוביל לחוסר תפקוד השרירים בפיברומיאלגיה.

בעיות תפקודיות של שרירים מוערכות ישירות על ידי בדיקות כוח וסיבולת. אלו עשויות להיות להתבטא בכאבים חמורים ולהיות מושפעות מגורמים פסיכולוגיים. בעיות השרירים נקשרות עם ממצאים נוירולוגיים והפרעות בציר ההיפותלמוס, יותרת המוח ויותרת הכליה. הגורמים המטבוליים המשפיעים על השרירים עשויים להשתנות בשל השינויים הפנימיים ברקמת השריר, או ההשפעות החיצוניות מגורמים נוירולוגיים או הורמונאליים.

מדידת חריגות מטבוליות של השרירים

ההפרעות המטבוליות של השרירים נמדדות באמצעות שימוש בטכניקות ביופסיה מסורתיות, כמו גם תהודה מגנטית. ממצאי מחקרים מראים שבמהלך פעילות גופנית נוצרת עלייה בתוצרי פירוק מטבולים, המציינת מצב של חילוף חומרים נורמאלי ושבירת קרום התא. שתי תכונות אלו קשורות למחלת שרירים.

חילוף חומרים איטי יותר בגוף פירושו פחות שריפת קלוריות יומיות המאפשרות למערכות הגוף לתפקד היטב. כשפחות קלוריות נשרפות, ללא שינוי בצריכת הקלוריות, הגוף צובר לאורך הזמן משקל עודף. בנוסף, נשים בשנות ה30 המאוחרות שלהן, ובגילאי 40, נוטות לפתח פיברומיאלגיה במקביל לגיל המעבר. מצב זה עשוי להקטין יותר את קצב חילוף החומרים ולהגביר את אפשרות השגת משקל עודף.

הבנת הצורך בטיפול מטבולי

שינויי חילוף החומרים בפיברומיאלגיה, התשוקה הגוברת לפחמימות ומערכות גוף שאינן מתפקדות, תורמים באופן משמעותי לתסמינים רבים מטרידים ובכלל זה כאב, עייפות, ערפול מוחי, נרגנות, חרדה, סחרחורת, תסמונת מעי רגיז, ואי סבילות או רגישות למזון. דיאטות מחמירות ודלות שומן אינן עובדות וכפי הנראה מחריפות את המצב.

חילוף החומרים האיטי מקשה על הפחתת כמויות המזון, והכאב מקשה על הגברת רמת הפעילות הגופנית לצורך שריפת יותר קלוריות. באופן אידיאלי, יש צורך בתזונה המשפרת את יעילות שריפת הקלוריות באמצעות אכילת מזון איכותי ונכון לשם שיפור חילוף החומרים ויכולת שריפת הקלוריות. כששלב זה מתאזן, ניתן להשיב את הפעילות הגופנית.

תזונה מתאימה לפיברומיאלגיה

גישת הטיפול המטבולי גורסת שיש להתמקד באכילה בריאה ונכונה, ולהבין אלו מזונות מתאימים ומאלו מזונות יש להימנע.

חלבונים טובים – בשרים כגון בשר רזה, עוף ללא עור, הודו ודגים. חלקים רזים של סטייקים ונקניקיות מכילים כמויות גבוהות יותר של שומנים רוויים ולכן יש להפחית את אכילתם. ביצים נחשבות כמקור מצוין לחלבונים בריאים, טופו, ומוצרי חלב דלי שומן כולל גבינה, שמנת, חלב דל שומן, גבינת קוטג' ויוגורט שאינו ממותק. במחלקת הקטניות יש לאכול שעועית, אפונה, בוטנים, עדשים ופולי סויה.

פחמימות טובות – כל הירקות הם מקור של פחמימות, היות והם גבוהים ביותר בסיבים ונמוכים ביותר בסוכרים. חלק מהירקות, כגון תירס, מכילים יותר פחמימות מאחרים. פירות טריים כולל אבוקדו ותותים מתאימים להשגת פחמימות בריאות, אך יש להימנע מפירות יבשים.

שומנים טובים – שמנים צמחיים, במיוחד זיתים ושמן קוקוס. שמנים מתאימים אחרים הם סויה, תירס, חמניות ובוטנים; שמני דגים עשירים באומגה 3; שקדים; ואבוקדו.

מזונות טובים אחרים לחילוף חומרים – תוספות לסלטים כולל אגוזים, זיתים, גבינה מגוררת, פטריות וירקות אחרים. שמן פשתן הוא תוספת בריאה המכילה שומנים חיוניים.

דילוג לתוכן