פיברומיאלגיה היא מצב הקשור לשרירים כואבים באופן חמור ומתיש, כולל כאבי גידים ורקמות רכות. האבחון הרשמי לתסמונת זו היא נוכחות כאבים כרוניים הממוקמים לאורך נקודות רגישות פרטניות, במשך שלושה חודשים לפחות.
מחקר שנערך בשנת 2014 בקרב אנשים הרגישים לגלוטן, שלא אובחנו בעבר באופן רשמי עם פיברומיאלגיה, למרות דיווחיהם על התסמינים, הראה קשר משמעותי ביותר בין שני המצבים. תוצאות תזונה נטולת גלוטן הוכיחו הפחתה בכאב, שיפור היכולת לעבוד ולתפקד באופן יומיומי, כמו גם צורך מופחת בתרופות לשיכוך כאבים.
הבנת הקשר בין רגישות לגלוטן לפיברומיאלגיה
גלוטן מהוא החלבון בחיטה, שעורה, שיפון, וכוסמין. אנשים עם אלרגיה או אי סבילות לגלוטן, חווים שיפור עם הסרתו מהתזונה. ההטבות כוללות פחות בעיות עור, פחות מיגרנות, ופחות תסמינים של ערפול מוחי מהם סובלים בדרך כלל אנשים עם פיברומיאלגיה. הימנעות מגלוטן מובילה אף לשיפור תפקוד מערכת העיכול והקלת פיברומיאלגיה.
רגישות לגלוטן מוכרת יותר ויותר כביטויי תסמינים החופפים לפיברומיאלגיה, וכוללים כאבים כרוניים של שרירים ושלד, כמו גם תסמונת מעי רגיז. תצפית מדעית על אנשים הסובלים משני המצבים תומכת בהשערה לפיה רגישות לגלוטן, שאינה קשורה למחלת צליאק, עשויה להיות הגורם לתסמונת פיברומיאלגיה.
קשר מדעי בין פיברומיאלגיה ורגישות לגלוטן
לאחרונה מבינים מדענים את הקשר בין רגישות לגלוטן ללא צליאק, כגורם לפיברומיאלגיה, והשערה זו מתחזקת בשל התגובה הקלינית האופיינית המחמירה לאחר צריכת גלוטן. מחקרי מעבדה שבוצעו בבית חולים בספרד על נשים בגילאי ארבעים ומעלה, הסובלות במשך שנים מתסמיני כאבי פיברומיאלגיה, כולל בעיות עייפות, קשיי ריכוז, שלשולים, מעי רגיז וערפול מוחי, בשילוב עם תסמינים שאינם אופייניים לתסמונת, וכוללים כיבי פה, תת פעילות בלוטת התריס, ומחסור בברזל, פסלו נוכחות מחלת צליאק בשל היעדר נוגדנים פרטניים או ניוון מעיים, אך החוקרים חשדו ברגישות לגלוטן. ההמלצה הייתה תזונה נטולת גלוטן לטיפול בזיהום שנוצר על ידי חיידק הליקובקטר פילורי.
חצי שנה לאחר תחילת התזונה נטולת הגלוטן, חל שיפור ניכר בכל התסמינים, כולל תסמיני הפיברומיאלגיה, עם הפוגה בכיבי הפה, ומשתתפי המחקר יכלו לשוב לעבודה לאחר תקופת השבתה ארוכה ואובדן כושר העבודה.
מדידת צריכת כמויות קטנות של גלוטן הובילה להישנות תסמיני הפיברומיאלגיה והתסמינים האופייניים לרגישות. ההמלצה הייתה על נטילת תוספי ברזל ומינרלים, ושנתיים לאחר תחילת התזונה החדשה התרחשה הפוגה בהתקפי הפיברומיאלגיה, כשהמשתתפים המשיכו לעבוד ולתרגל כושר גופני.
תזונה נטולת גלוטן בפיברומיאלגיה
אנשים המקפידים על תזונה נטולת גלוטן, במטרה לשפר תסמיני פיברומיאלגיה, נדרשים להימנע ממזונות המכילים דגנים, אלא אם כן הם מיוצרים ללא גלוטן. מאכלים אלו כוללים פסטה, לחם, קרקרים, דגנים, עוגיות, עוגות, רטבים, ממתקים, בשרים מעובדים וקרוטונים.
המזונות הבטוחים בתזונה נטולת גלוטן לפיברומיאלגיה כוללים בשרים, עופות ודגים ללא רטבים, ללא ציפוי פירורי לחם או אבקות טעמים, כמו גם פירות וירקות, מוצרי חלב, תפוחי אדמה, קמח נטול גלוטן כגון קמח אורז, קמח תירס וקמח סויה. ניתן אף לאכול מוצרים שכותרתם "נטול גלוטן", אך לא מוצרים שכותרתם "ללא חיטה" שכן אלו עשויים להכיל שעורה או כוסמין.
תזונה בריאה חיונית לשיפור תסמיני פיברומיאלגיה. למרות שהמחקר המדעי בנושא אינו גדול. כללי התזונה ממליצים על הימנעות ממזונות הכוללים סוכרים לבנים וקמח לבן, כמו גם שינויים באורח החיים. תזונה נטולת גלוטן היא תזונה בריאה המאופיינת בהפחתת צריכת המזונות המעובדים והגברת המודעות לאכילה נכונה.
אולי יעניין אותך גם: