בהריון? סובלת מפיברומיאלגיה? מחקרים הוכיחו כי כאבי הפיברומיאלגיה מוגברים בזמן ההיריון אולם ישנם טיפולים
מחלה היא מצב בו הגוף נפגע בדרך כלשהי וישנה הפרעה לתפקודו התקין. קיימות מאות אלפי מחלות בהן ניתן לאבחן חולים, וניתן לעשות זאת על ידי הגעה לרופא, בדיקות מתאימות וקבלת דיאגנוזה רפואית.
מה עושים במידה ובדיקות המעבדה אינן יכולות להוכיח שקיימת מחלה? האם האדם פחות חולה מאחר והתסמינים אינם יכולים לקבל אישוש?
אחת התסמונות העונות על השאלה היא תסמונת הפיברומיאלגיה. תסמונת זו מאופיינת בכאבים ברקמות הרכות ובגידים של הגוף, עייפות קשה, דיכאון וחרדה, כאבי ראש ומיגרנות ורגישות לטמפרטורה.
החולים סובלים, מגיעים לבדיקות שיוצאות תקינות – אך הרופא רואה את המטופל סובל ואי אפשר להתעלם מכך.
בשנים האחרונות התקדמה הרפואה ולמדה להכיר בתסמונת כמחלה, אך מאחר ולוקח זמן לקבלת האבחנה, לא נעשו עליה מחקרים מספיקים ולא ידוע מספיק על שילוב של מצבים רפואיים ביחד עם התסמונת. מה תעשה חולה בפיברומיאלגיה שמעוניינת להיכנס להיריון? מה עליה לדעת?
מחקר רפואי בנושא פיברומיאלגיה והריון
אחד המחקרים היחידים שנערכו בעולם בנושא של פיברומיאלגיה והיריון הוכיח בבירור כי כאבים במהלך ההיריון מוגברים אצל חולות פיברומיאלגיה. נשים שאינן חולות בתסמונת יכולות לפטור חלק מהכאבים בהינף יד, בעוד נשים חולות לא יוכלו לתפקד במצב שכזה.
מלבד הכאבים, הוכיח המחקר כי העייפות, שהיא אחד הסימנים המובהקים של פיברומיאלגיה והיריון כאחד, מוחמרת אצל נשים חולות לעומת בריאות, נתון שיש לקחת בחשבון ולבחון במיוחד בטרימסטר הראשון הנחשב למעייף במיוחד בקרב נשים הריוניות.
סימנים שאינם מאובחנים
השליש הראשון של ההיריון מתבטא בהתרגשות גדולה ובהכנה פיזיולוגית של הגוף. ההורמונים מתחילים להתרוצץ, הגוף מעלה משקל ודברים רבים משתנים. זהו שלב בו עייפות, כאבים ובחילות הם דבר טבעי לגמרי.
למרות זאת, יש לשים עליהם דגש אצל נשים החולות בפיברומיאלגיה ולבחון האם מצב זה נובע מהמחלה ודורש התערבות או מההיריון וניתן לתת לו לחלוף באופן טבעי וללא התערבות.
סימנים שאינם מאובחנים עלולים לגרום לתחושת תסכול ולמתח מתמיד המשפיע לרעה על פיברומיאלגיה והיריון באותה הצורה ולכן חשוב לאבחן ולטפל בזמן הנכון.
טיפולים לפיברומיאלגיה במהלך היריון
מאחר והמחקר הרפואי על היריון אצל חולות פיברומיאלגיה עדיין דל, אין עדיין תרופות לתסמונת המאושרות לשימוש במהלך ההיריון מאחר ולא ידועות ההשפעות שלהן על העובר. זוהי נקודה חשובה שחובה להיערך אליה נפשית וטכנית לפני הכניסה להיריון ובמהלך הניסיונות לכך.
מסיבה זו, יש להתייעץ עם הרופא המומחה אצלו מטופלת החולה במטרה להבין כיצד נכון להפסיק את התרופות והאם זהו שלב בו כדאי לעשות זאת.
למרות האיסור על התרופות, ניתן להקל על הכאבים בדרכים טבעיות. עיסויים להקלה על הכאבים, אמבטיות חמות ומנוחה קבועה וקצרה כשלוש פעמים ביום – כל אלו יכולים להקל מעט על הסימפטומים.
פעילות גופנית
אימון נחשב כדרך מצוינת לשמור על הכושר הגופני. אימוץ השרירים ומתיחתם יכולים לשחרר מגוון נוירוטרנסמיטורים במוח הפועלים להעלאת מצב הרוח והפגת חרדות ודיכאון.
מאחר ואחד מהתסמינים של פיברומיאלגיה הוא דיכאון המוגבר על ידי מתח בהיריון, חשוב להתמודד איתו בדרך הנכונה ואימון גופני הוא דרך מצוינת. באותה הנשימה, חשוב לזכור כי היריון הוא מצב רגיש והגוף מושפע משינויים בצורה חדה הרבה יותר במהלכו.
רצוי להתייעץ עם הרופא המלווה את ההיריון לגבי מידת האקטיביות בה ניתן להתאמן, וכמו כן להתייעץ עם מאמן כושר המתמחה בנושא.
אחד האימונים המומלצים לנשים בפיברומיאלגיה ובמהלך היריון הוא שחייה בבריכה מחוממת. החימום מפחית את כאבי השרירים ומקל על המאמץ וכך מספק אפשרות לאימון גופני תוך דאגה לכאבים בעת ובעונה אחת.