פיברומיאלגיה, או "דאבת השרירים", היא אחת המחלות היותר מסתוריות שיש. המדובר הוא במצב בו האדם חווה כאבים מופשטים במערכת השרירים, שאינם נובעים מדלקת מפרקים. פיברומיאלגיה עלולה לכלול עשרות רבות של תסמינים – למשל כאבים בכל אזורי הגוף, עייפות או תשישות – אבל הקושי הוא שמבחינה פיזיולוגית קשה ולעיתים אף בלתי אפשרי לאתר אותו. לכן המנגנון העומד בבסיס המחלה עדיין כולל הרבה מאוד סימני שאלה, גם אם ההערכה היא שהמחלה חיה, נושמת ותוקפת כ-4-3% מהאוכלוסייה (בעיקר נשים).
בהינתן שפיברומיאלגיה אינה כוללת בהכרח מדדים מובהקים או תסמינים הניתנים לייחוס, עלו במהלך השנים טענות רבות שמדובר בכאבים פסיכולוגיים, ללא בסיס ביולוגי מוצק. מחקר מעניין שפורסם לפני כמה שנים עשוי להחליש את הטיעונים בדבר הפן הפסיכולוגי של המחלה, ולהראות לראשונה שיש לה בסיס ביולוגי מוצק במיוחד.
ההיבט הביולוגי של פיברומיאלגיה
המחקר, שפורסם ב-2013 ועורר מאז הדים רבים בקהילה הרפואית-המדעית בעולם, הצליח למצוא בפעם הראשונה את הגורמים הביולוגיים המסבירים את הכאבים העזים הפוקדים את הסובלים מפיברומיאלגיה. החוקרים ביצעו בדיקה מקיפה של דגימות עור, אותם לקחו מכפות הידיים של מטופלים הסובלים מהמחלה. הם ראו שבעורקי הדם אצלם, ישנו זינוק משמעותי ברגישותם של העצבים הממוקמים בשסתומים הזעירים בעורקים. שסתומים אלו לוקחים על עצמם שמירה על טמפרטורה תקינה של גוף האדם, כמו גם ויסות ראוי של האופן בו זורם הדם בגוף, אולם אותה "יציאה משליטה" שלהם עשויה להסביר חלק גדול מתסמיני הפיברומיאלגיה.
החוקרים למעשה קשרו כאן, באופן תקדימי או אפילו פורץ דרך, בין המחלה לבין פתולוגיה אותה הם זיהו ביחס לעורקים בדם. ממצא מפתיע שקיבל אישוש במחקר הוא שמקור התגובות העצביות אינו במוח, כפי שרבים חשבו, אלא דווקא קשורים לעורקים הממוקמים בכפות הידיים של האדם. ייתכן מאוד שפתולוגיה זו היא הגורמת לכאבים המופשטים והרחבים המזוהים עם פיברומיאלגיה, לתסמינים הקוגניטיביים הלא נעימים שהיא טומנת בחובה, לבעיות השינה ולעייפות הנגזרות ממנה ולתופעות אחרות מהן סובלים חולי פיברומיאלגיה.
מהן ההשלכות של נתונים אלו?
המנגנון הביולוגי של מחלת הפיברומיאלגיה, אם אכן יוכיח את עצמו כמדויק, עשוי לשנות באופן דרמטי את דרכי ההתמודדות עם המחלה המורכבת הזו. אם הרופאים היו מונעים על פי ההנחה שהבסיס לפיברומיאלגיה הוא בעיקרו פסיכולוגי, סבירות גבוהה שהם התאימו לחולים טיפולים שפשוט לא יעילים עבורם. כך למשל הרבה מאוד חולי פיברומיאלגיה קיבלו הנחיה לטפל באמצעות תרופות מרשם בעלות פן פסיכולוגי או אפילו נפשי (נוגדי דיכאון למשל), באופן שאינו יורד לשורש הבעיה או מטפל בה ישירות. מעבר לחוסר היעילות האפשרי של טיפולים מהסוג הזה, צריך להזכיר את תופעות הלוואי הכרוכות בהם והסיכונים הנובעים מהם.
ייתכן מאוד שעל בסיס ממצאי המחקר, ניתן יהיה להתאים לאדם טיפולים שיהיו פשוט אפקטיביים יותר עבורו. תומכי הקנאביס למשל קישרו באופן כמעט מיידי בין המנגנון ה"חדש" של המחלה לבין אפשרות קבלת הטיפול באמצעות קנאביס, שכבר קודם לכן הוכח שיעיל להתמודדות עם כאבים כרוניים בכלל וכאבים שמקורם במחלת פיברומיאלגיה בפרט.
לקריאה נוספת:
Rational Biological Source Of Pain Found In The Skin Of Patients With Fibromyalgia – Medical News Today
Biology and therapy of fibromyalgia: pain in fibromyalgia syndrome
Biology and therapy of fibromyalgia. Evidence-based biomarkers for fibromyalgia syndrome