חולות בפיברומיאלגיה? זכאיות לקנאביס

ועדת ההתוויות במשרד הבריאות, אשר אחראית על קבלת ההחלטה לגבי רשימת המחלות המזכות שימוש בקנאביס רפואי, התכנסה בפברואר 2014 על מנת לדון בהכללת מחלת פיברומיאלגיה ברשימת הזכאים.

זאת לאחר ועל אף שאיגוד הריאומטולוגים בישראל ממליץ לנקוט אמצעי זהירות על היתר זה ולהשתמש בפתרון כמוצא אחרון לאחר שמוצו כל אפשרויות הטיפולים התרופתיים הקלסיים. ההחלטה אושרה וכיום זכאים חולי פיברומיאלגיה לקבלת קנאביס רפואי כדרך טיפול נוספת להתמודדות עם המחלה.

בעוד שאנשים הסובלים מכאבים כרוניים כבר קיבלו את הזכאות לשימוש בקנאביס רפואי, למעלה ממאה אלף חולי פיברומיאלגיה (רובן נשים) בישראל היו, למרבה האבסורד, האחרונות לקבלת הזכאות.

עולם הרפואה היה חלוק בדעותיו לגבי איכות הטיפול, אך משלא נמצאו ראיות מספיקות לשלילת היכולות הרפואיות של קנאביס כפתרון להקלת כאבי החולים, נמצא כי אין להפלות את החולות בפיברומיאלגיה ולהתיר להן להשתמש בתרופה זו.

יחד עם זאת, היתר התרופה ניתן תחת הגבלים מחמירים, ורק באמצעות אספקת תיעודים רפואיים הולמים, יוכיחו כי אכן ניסו את כל אפשרויות הטיפול הקלאסיות, במשך שנה לפחות, וללא הצלחה משמעותית.

מחלת פיברומיאלגיה היא תסמונת המתבטאת בכאבים עזים ברקמת השריר ויכולה להתרחש בכל מקום בגוף, בעיקר בראש, בידיים וברגליים. הגורמים המדויקים למחלה אינם ידועים, והיא נפוצה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים.

יעילות הקנאביס הרפואי

השימוש בצמח הקנאביס לטיפול בבעיות רפואיות חמורות, נמצא כיעיל ומומלץ על ידי חוקרים ורופאים מובילים בתחום, המאשרים את התופעות החיובית שלו להגברת התיאבון, הקלת הכאבים, בעיות ראייה, בעיות שינה ועוד.

יחד עם זאת, ובשל החשש שמא ישתמש החולה בהיתר החדש שלא לצרכים רפואיים גרידא, הערים איגוד הרופאים הישראלי את התנאים המגבילים לקבלת ההיתר.

תהליך קבלת ההרשאה

איגוד הרופאים ממליץ להתחיל את התמקדות הטיפול בחולי פיברומיאלגיה בעזרת גרסה סינטטית של קנאביס, הנקראת קנינואיד סינטטי, המהווה את אחד החומרים המרכיבים את צמח הקנאביס, ואשר נחשבת לתרופה היחידה המבוססת ראיות חיוביות ומבוססות מחקר לטיפול במחלה.

לאחר בדיקות, מחקרים ודיונים שנערכו במשך למעלה משנה, פרסם האיגוד מסמך המפרט לראשונה את מהות המונח 'מיצוי הטיפול', ופירוט הטיפול התרופתי אותו על חולי פיברומיאלגיה לקבל, לפני מתן ההיתר להשתמש בקנאביס רפואי.

בהתאם לדו"ח איגוד הרופאים, טרם מתן הקנאביס, יחולק הטיפול בחולים לשני שלבים: תחילה יספק הרופא המטפל הדרכה לאופן הטיפול במחלה, כולל הפניה לטיפול הידרותרפיה, הקפדה על פעילות גופנית קבועה, הסבר על עקרונות הטיפול התרופתי הרגיל, הסבר לגבי מחלת הפיברומיאלגיה, הפנייה לטיפול קוגטיבי התנהגותי, וטיפול בתרופה נגד דיכאון.

לאחר שמוצו אפשרויות טיפול אלו, ועדיין לא תועד שיפור במחלה, יתחיל החולה לקבל טיפולים תרופתיים ואלטרנטיביים נוספים הכוללים תרופות הרגעה דוגמת איקסל, סימבלטה ופרוזאק, לצד טיפולים משלימים של תרגול טאי צ'י ויוגה. לאחר שגם טיפולים אלו לא צלחו להקלה משמעותית בכאבים, תינתן הזכאות להגשת בקשה לקבל קנאביס רפואי.

דילוג לתוכן