כאב ברקמות שונות בגוף מקושר על פי רוב עם תהליכים דלקתיים ממוקדים ועם נזק לרקמה. במשך שנים עמדו הרופאים נבוכים אל מול מחלת הפיברומיאלגיה. במחלה זו סובלים החולים (שרובם נשים) מכאבים שמקורם לא מוסבר. כעת, התגלו ראיות לכך כי פיברומיאלגיה קשורה בדלקת מוחית מופשטת. יתכן שעצם הגילוי יוכל לפתוח פתח לפתרונות רפואיים חדשים, בעלי השפעה מהירה ומקיפה יותר על הסימפטומים הכוללים כאבים מפושטים, חרדות, נוקשות במפרקים, מיגרנות ועוד.
הדמיית המוח הביאה לפריצת דרך
המונח פיברומיאלגיה מתאר טווח רחב ביותר של כאבי שרירים וכאבי עצמות, אשר מדע הרפואה לא מצליח לגלות את מקורם. אך פריצת דרך בהבנה של מנגנוני המחלה המסתורית החלה בביצוע הדמיות באוכלוסייה של מטופלים. חוקרים אמריקאים ושבדיים, בשיתוף פעולה, ערכו סריקת PET מתקדמת. במהלך הסריקה מוזרק חומר שמהווה סמן ביולוגי להימצאות דלקות ברקמת המוח. עשרות חולים עברו את הסריקה לצד מספר דומה של אנשים בקבוצת ביקורת שלא סבלו מהמחלה. החוקרים גילו כי בקרב החולים, נמצאה פעילות דלקתית משמעותית ברקמת המוח. ממצא כזה לא התקיים בקרב קבוצת הביקורת. עוד מסרו החוקרים כי הרקמה הדלקתית התרכזה באזורים מסוימים במוח כגון במעטפת, באונה הפרונטלית והקודקודית.
זו לא מחלה פסיכוסומטית
אחד מכל עשרים אנשים סובל מהמחלה, כך על פי ההערכות. שלושה מכל ארבעה מהחולים הם נשים. עד כה, כשלה הרפואה במציאת השפעות פיזיולוגיות. אפילו כיום, שנים לאחר שמחלת פיברומיאלגיה תוארה בצורה מפורטת, עדיין רבה הבורות בנושא. אפילו בממסד הרפואי רבים מתייחסים למחלה כאלה לא יותר מאשר מחלה פסיכוסומטית. כלומר, החולים הם לא יותר מאשר "ארטיסטים" שמדמיינים לעצמם כאבים כאלה או אחרים ותופעות נלוות שאין בינים לבין המציאות מן המשותף.
אך כעת, מוסרים החוקרים כי הוכח שפעילות דלקתית במוח מעורבת במחלה וזו בהחלט לא מחלה פסיכוסומטית. יתכן כי תאים מסוימים המעורבים במערכת החיסון המוחית הם שגורמים לדלקת באזורי המוח שהתגלו והדבר עשוי להוות פריצת דרך לפיתוח תרופות והתערבויות רפואיות טובות יותר. גם העובדה שהמחקר מסייע לקעקע הסטיגמות לגבי החולים במחלה חשובה מאוד. ההבנה כי מדובר במחלה ככל המחלות, עם מגנון רפואי ידוע היטב, תקל על אנשים רבים יותר להיבדק ולקבל את האבחון הנכון ולאחר מכן את הטיפול.
אבחונים וטיפולים ממוקדים וטובים יותר
בעיה משמעותית שממנה סובלים הרבה חולי פיברומיאלגיה הינה התייחסות חלקית ולקויה למצבם הרפואי. הדבר נובע מכך שרופאים רבים שעימם הם נועצים נוטים לייחס את הסימפטומים ללקויים נקודתיים שלא באמת מספקים. כך לדוגמא, חולה שנועץ עם מומחה גסטרו ישמע בסבירות גבוהה כי הוא סובל מתסמונת המעי הרגיז. למרות שהסימפטומים אכן כוללים הפרעות עיכול, מדובר באבחנה אחרת לגמרי. חולים שנועצים עם אורולוגים עשויים לשמוע בסבירות גדולה את האבחון החלקי – של דלקות וכאבים בשלפוחית ובמערכת השתן.
כעת, כאשר התגלה כי ישנו סימן מובהק לפיברומיאלגיה, צפויים החולים לקבל אבחונים נכונים ומדויקים יותר. כתוצאה מזה, גם הטיפולים יהיו אפקטיביים. ברגע שניתן יהיה להציע פתרונות טובים לתהליכים דלקתיים במוח, ההשפעה הגופנית תהיה ניכרת. לא רק שיפור בבעיות עיכול או הפרעות שינה אלא שיפור גם בהפרעות מצב הרוח, הקלה של כאבי שלד ושרירים ועוד. מטבע הדברים, המחקר שבוצע הוא רק ראשון בתוך שרשרת ארוכה של מחקרי המשך צפויים. נדרשים מחקרים בקבוצות גדולות והשקעות בפיתוחי תרופות מתאימות.