שילוב תרופות עשוי להועיל לחולי פיברומיאלגיה

שילוב תרופתמקבלים טיפול תרופתי לפיברומיאלגיה? מה יעילות הטיפול אם לוקחים יותר מתרופה אחת במקביל?

פיברומיאלגיה היא כאב כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם, ופוגמת באיכות חייהם באופן משמעותי מבחינה פיסית, נפשית, חברתית וכלכלית. הבנת פיברומיאלגיה מתפתחת במהירות, והתפתחות חדשה הכרוכה בשילוב של תרופות נגד דיכאון חדשות יותר, עם תרופות אנטי אפילפטיות מהדור השני, יוצרת הזדמנות חסרת תקדים לטיפול במחלה זו.

הבנת כאבי פיברומיאלגיה

זהו כאב כרוני חמור שונה באופן משמעותי במספר מובנים חשובים מכאבים רגילים, וכרוך בגישות טיפול שונות. זוהי תגובה הסתגלותית העשויה להיות נוירופתית, למשל, כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים המרכזית.

כאב נוירופתי מטופל בדרך כלל עם תרופות המשפיעות על נוירוטרנסמיטרים, למשל תרופות נוגדות דיכאון, תרופות אנטי אפילפטיות, וטיפול עם אופיואידים המיועדים לחולים הסובלים מכאב נוירופתי עיקש. כאב זה מתואר בדרך כלל כצריבה, כאב חד, כאב הולם או תחושת עקצוץ או חוסר תחושה, והתסמינים עלולים להחמיר בלילה כתוצאה מהפעילות שהתרחשה במהלך היום.

מנגנון הפעולה של תרופות נוגדות דיכאון ותרופות אנטי אפילפטיות בפיברומיאלגיה

כאבים בעמוד השדרה הנובעים מליקויים במערכת העצבים המרכזית, מווסתים באמצעות שליחים עצביים מעוררים ומעכבים. נוראדרנלין וסרוטונין עשויים לפעול בהשפעה מעוררת או מעכבת, אך מבחינה תפקודית הם מעכבים שידור כאב. גלוטמט הוא נוירוטרנסמיטר מעורר חיוני נוסף, ותרופות נוגדות דיכאון ותרופות אנטי אפילפטיות נחשבות כבעלות יכולת להקל כאב נוירופתי באמצעות מגע עם נוירוטרנסמיטרים מסוימים.

תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות נחשבות כמשפיעות על שידורי כאב בעמוד השדרה, באמצעות עיכוב ספיגה חוזרת של נוראדרנלין וסרוטונין, ומובילות לירידה במסלולי הכאב. בנוסף, היסטמין עשוי להיות מתואם עם השפעת שיכוך כאבים של תרופות נוגדות דיכאון. גם אלטרול משפיע כמשכך כאבים בקרב חולי פיברומיאלגיה. תרופות אלו מפגינות עיכוב סלקטיבי יחסי של ספיגה חוזרת של נוראדרנלין, אך הן כרוכות בתופעות לוואי.

תרופות נוגדות דיכאון מסוג אפקסור מאזנות עיכוב ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראפינפרין ללא תופעות הלוואי של התרופות הטריציקליות הטיפוסיות. מנגנון הפעולה שלהן אינו ודאי אך כרוך במניעת ספיגת הדופאמין.

תרופות אנטי אפילפטיות פועלות במספר השפעות העשויות להיות רלוונטיות לכאבים, אך המנגנון המדויק של השפעת שיכוך הכאבים שלהן עדיין אינו ברור. תרופות אלו נחשבות כמגבילות עוררות עצבית ומשפרות כאבים הנובעים ממתחים. הן מסווגות כתרופות מהדור הראשון או השני, והתרופות מהדור השני נסבלות יותר, וכרוכות בפחות תופעות לוואי המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית.

יעילות קלינית

יעילות תרופות נוגדות דיכאון ותרופות אנטי אפילפטיות משתנה באופן משמעותי כשמדובר בתסמונות כאב נוירופתי ושאינו נוירופתי. תרופות פרטניות משתנות בהשפעותיהן מאדם לאדם, אך עשויות להיות יעילות בהקלת כאבי פיברומיאלגיה.

למרות הפחתת הכאב המתרחשת בצריכת מינונים נמוכים יותר של תרופות נוגדות דיכאון, בהשוואה למינונים הדרושים לטיפול בדיכאון, מספר מומחים ממליצים לטפל בפיברומיאלגיה בשילוב תרופות אלו עם תרופות אנטי אפילפטיות, לאחר שטיפולים אחרים לא סייעו בהקלת הכאבים.

ראו גם:

פרגאבאלין – תרופה אנטי אפילפטית לטיפול בפיברומיאלגיה

אתר זה הוקם במטרה להעניק לגולשים ידע מקיף על אבחון וטיפול בפיברומיאלגה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן