פיברומיאלגיה זו מחלה כרונית, שטרם פותחה עבורה תרופה או סט של תרופות בעלי יעילות משביעת רצון. יחד עם זאת, התנהלות נכונה יכולה לסייע לחולים (ולחולות) במידה מרובה. פיזיותרפיה בבית, בשילוב פעילות גופנית מודרכת, יכולים ליצור שינוי עצום בהתמודדות ובהתנהלות של החולים עם המציאות היום יומית המאתגרת.
כאבים ותשישות כרוניים נמצאים בלב מחלת הפיברומיאלגיה
מחלות רבות כרוכות עם כאבים ואי נוחות ברמות כאלה או אחרות. אולם פיברומיאלגיה זו מחלה שעיקר העיקרים שלה טמון בכאבים. הכאבים הם בעיקרם כרוניים, ממושכים, כוללים בין היתר רגישות גבוהה למגע, שרירים דואבים, מפרקים כואבים ולכל אלה מצטרפת בדרך כלל גם תחושה מתמדת של תשישות גופנית. לא ידוע בדיוק מהו המקור של המחלה, אולם היא עלולה להתפרץ או להחמיר בתקופות של סטרס, כתוצאה מטראומה, לאחר מחלה ויראלית ועוד. למרות שהאינסטינקט של אדם כאוב ותשוש מוביל אותו למנוחה, מתברר כי דווקא לפעילות ולפיזיותרפיה יש השפעה טובה מאוד. גם אם אין זה מביא להחלמה, השיפור ברור ברמה שאסור להתעלם ממנה.
פיזיותרפיה בבית משיבה את השליטה לידיים שלכם
חשוב תחילה להדגיש כי בכלל ברפואה כיום, הגישה היא להציע ככל האפשר טיפול ושיקום בקהילה. פיזיותרפיה בבית נושאת עימה תועלת חשובה בכך שהיא מחזירה את תחושת השליטה לידיו של החולה והמטופל. מלבד זאת, בסביבה המוכרת המוטיבציה עולה. מתמוססים חסמים הנובעים מקושי להגיע למרפאת חוץ או לפיזיותרפיסט בקופת החולים. היבט חשוב של פיזיותרפיה עבור חולי פיברומיאלגיה נשען על התערבות טיפולית בצורה של טיפולי מגע, לחיצות, עיסויים וכדומה. בצורה כזאת מפחיתים את הלחץ על השרירים ומשפיעים גם על המתח הרגשי. תפקיד נוסף של הפיזיותרפיסט הינו להורות תרגילים מסוימים שאותם יוכל המטופל לבצע גם בצורה עצמאית. תרגילים שמלמדים כיצד לשמור על יציבות הגוף, למרות הכאבים או המתיחות בשרירים. יציבה נכונה, הן בעמידה והן בישיבה, יכולים להחליש את הסימפטומים. כמו כן, תרגול עצמאי או עם פיקוח איש מקצוע מסייע להפחתת התשישות והוספת אנרגיה.
תכנית טיפולית ביתית מותאמת אישית
גוף חלש ושרירים חלשים מביאים עימם עליה ברמות הכאב. על ידי תרגילי מתיחה, חיזוק ותנועה, שמותאמים לאופי המחלה אצל כל מטופל ומטופלת, מקלים על מגוון היבטים. לדוגמא, חיזוק הגוף מעודד את המטופל ליותר ניידות. עצם התנועה משפרת את מצב הרוח, משפרת את זרימת הדם ומועילה גם לגמישות המפרקים ורקמות החיבור.
פיזיותרפיה נהוג לשלב עם אמצעים מרגיעים, כגון אביזרי חימום או שימוש בקירור. אלה אמצעים משלימים שעוזרים למטופלים להגדיל את טווח התנועה. גם תרגילי נשימה מביאים עימם שיפור בלתי מבוטל. למעשה תרגילי נשימה מהווים כלי עומצתי בניהול כאב. נשימה רדודה משאירה את הכאב בפנים. נשימה עמוקה ומלאה משחררת את השרירים התפוסים וממלאת את הגוף בתחושה של חיות ואנרגיה. זאת ועוד, פיזיותרפיה ותרגול נשימה מסייעים למטופלים להירדם ולישון שינה טובה יותר. מכיוון שחלק מהחולים סובלים מבעיות שינה ומצב רוח שפוף, יש בכך כדי להביא שיפור עצום לאיכות החיים.
פיזיותרפיה בבית המתמקדת בנקודות הכאב
תלונה של רבים מהחולים בפיברומיאלגיה מלמדת כי לא תמיד הכאבים מגיעים מעומק הגוף. סימפטום מרכזי של המחלה מגיע בצורה של נקודות רבות, סמוך לעור, שבהם מתעורר כאב מאוד ממוקד. במידה וחשים סוג זה של כאב, חשוב לתאר זאת בפני הפיזיותרפיסט. כך ניתן יהיה למקד את הטיפול לא רק בכאבים העמוקים ובשרירים אלא גם בהרגעת האזורים הנקודתיים הכואבים. נמצא כי פעילות גופנית מעוררת עשויה להשפיע לחיוב גם על הפחתת כאב מן הסוג הזה.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-and-physical-therapy#1
https://ballsbridgephysio.ie/news/fibromyalgia-managing-it-through-physiotherapy/
https://www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-tender-points-trigger-points#1