פיברומיאלגיה הנקראת גם דאבת השרירים, היא תסמונת אשר גורמת לפגיעה קשה באיכות החיים של הסובלים ממנה, שכן היא באה לידי ביטוי בכאב כרוני מפושט בכל הגוף כאשר בזמן ההתקף הכאב נמשך באופן קבוע וגם מנוחה אינה עוזרת להפיג אותו. יש תקופות בהן אין כאבים או תסמינים והחיים מרגישים כמו חיים של כל אדם "רגיל" ויש תקופות בהן מתרחש התקף המלווה בתסמינים שונים שיכולים להיות אפילו קשים.
מה גורם להתפתחות לפיברומיאלגיה? וכיצד היא מאובחנת?
פיברומיאלגיה פורצת לרוב סתם כך באמצע החיים, ככל הנראה על רקע אירוע טראומתי מלחיץ. יש עדויות על כך שיש גם רקע גנטי כך שאם יש בן משפחה שסבל או סובל מפיברומיאלגיה הסיכוי של אדם נוסף ללקות בתסמונת גבוה יותר, כאשר התסמונת נפוצה יותר בקרב נשים. כמו כן נמצא כי ישנם גם זיהומים שונים המהווים טריגר להתפרצות התסמונת.
האבחון של הפיברומיאלגיה מתבצע על סמך עדויות החולה המתאר את התסמינים מהם הוא סובל. התסמינים הינם תסמינים היכולים פעמים רבות להתאים גם למחלות ובעיות אחרות מה שגורם לכך שהאבחון לרוב לוקח זמן ארוך. אחת מהבדיקות אשר עושים כאשר עולה החשד לפיברומיאלגיה היא הפעלת לחץ על 18 נקודות מסוימות בגוף אשר מצאו כי אצל חולי פיברומיאלגיה לחיצה על נקודות אלו לפחות 11 מהן קיימת רגישות רבה לכאב כך שהשילוב בין התסמינים לבדיקת נקודות הלחץ הוא הקובע את האבחון.
אילו תסמינים מזוהים עם פיברומיאלגיה?
לפיברומיאלגיה תסמינים רבים העיקרי שבהם הינו כאב כרוני המורגש בכל הגוף, הן בשרירים והן במפרקים והשלד, כאבים הנשאר כל הזמן גם בזמן מנוחה. בנוסף פעמים רבות קיימות הפרעות שינה, תחושות של חרדה, דיכאון, כאבי ראש, בעיות בזיכרון וקשיים בריכוז. לכך יכולים להתלוות בעיות במערכת העיכול הכוללות בין היתר כאבי בטן בעיות ביציאות.
כיצד ניתן להתמודד עם פיברומיאלגיה?
נכון להיום לרפואה הקונבנציונלית אין יכולת ריפוי ולכן הטיפולים השונים מסייעים לשפר את איכות החיים ולהקל על עוצמת ההתקפים והתסמינים על ידי תרופות ועל ידי טיפולים אחרים. בין היתר קיימת המלצה על פעילות גופנית סדירה למשל הליכה, שחיה, פלדנקרייז וכדומה. טיפולים שונים כמו הידרותרפיה, דיקור סיני, מיינדפולנס, מדיטציה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד.
מבחינה תרופתית צריך לעשות הפרדה בין כדורים לחרדה, דיכאון כמו ציפרלקס, פרוזק וכדומה לתרופות לתסמינים ספציפיים כמו לשיכוך כאבים, קנאביס רפואי, או תרופות להפרעות קשב וריכוז במידה וסובלים מהם ועוד.
מהם עקרונות הטיפול קוגניטיבי התנהגותי?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נקרא גם CBT, משלב בין טיפול התנהגותי וטיפול קוגניטיבי כאשר מטרתו העיקרית היא לעזור לאדם לבצע שינוי הן בצד המחשבתי והן בצד ההתנהגותי. טיפול CBT למעשה מסייע לאדם ללמוד לזהות ולהבין את דפוסי החשיבה שלו – הצד הקוגניטיבי ואת דפוסי ההתנהגות שלו – הוא לומד לראות את המציאות כפי שהיא, להתחבר אליה ולהתבונן עליה מנקודות מבט נוספות מה שעוזר לו לאחר מכן לתרגל דרכים שונות להגיב אחרת באותה סיטואציה, כיצד ניתן להתנהג באופן שונה מה שבסופו של דבר יוצר שינוי במציאות שלו. התהליך הינו תהליך הדורש תרגול והטמעה של השינוי ואינו מידי.
כיצדטיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול לסייע לסובלים מדאבת?
בעזרת טיפול CBT יכול האדם לעזור לעצמו ללמוד להתבונן אחרת על מה שקורה לו, לתת פרשנות אחרת למצב מה שיוביל אותו להתנהגות אחרת ובכך יסייע לו להרגיש טוב יותר הן מבחינה רגשית – פחות לחץ, חרדה, דיכאון וגם להפחית את הכאב הכרוני שלעיתים מועצם רק מעצם המחשבה עליו.