פיברומיאלגיה ("דאבת השרירים") היא אחת המחלות היותר מסתוריות שיש. מצד אחד, זוהי מחלה אשר ניתן לייחס לה עשרות רבות של תסמינים בראשם כאבים כרוניים ומופשטים בכל חלקי הגוף, שאינם מפסיקים בזמן מנוחה, לצד רגישות יתר, הפרעות שינה, כאבי ראש, סחרחורות, דיכאונות כמו גם תסמינים נוספים. מצד שני, המחלה לא ניתנת לאבחון כשגם הבדיקות הנפוצות הנערכות כיום לא צפויות להציג ממצאים.
לא ניתן לרפא פיברומיאלגיה, בהיותה מחלה כרונית, אולם יש טיפולים שונים שעשויים להקל מאוד על הסובלים מהמחלה. כאן בדיוק בלנאותרפיה, הלא הוא טיפול באמצעות מים חמים, יכול להיכנס לתמונה.
כיצד נערכים טיפולי בלנאותרפיה?
בלנאותרפיה (מלטינית: "טיפול באמצעות אמבטיה") אינה שיטה נפוצה כל כך בישראל, אולם במקומות שונים בעולם מטפלים באמצעותה בהצלחה במגוון מחלות – ובעיקר כאבים במערכת השלד – כבר עשרות שנים. השיטה התפתחה במעיינות ובמקורות מים חמים, בנביעה טבעית, כשלעיתים קרובות היה נהוג לשלב עיסויים וטיפולי גוף אחרים. בישראל ניתן לקבל טיפולי בלנאותרפיה במרחצאות מרפא ובאזור ים המלח.
חשוב לציין שבניגוד לטיפולים אחרים הנעשים במים חמים, בראשם הידרותרפיה, במקרה של פיברומיאלגיה ההתבססות הכמעט מוחלטת היא על סגולותיהם הייחודיות של המים החמים (למעשה, ניתן להגדיר את הבלנאותרפיה כאחת הצורות הקיימות של הידרותרפיה). ברוב המקרים מספיקה הרחצה במים החמים כדי לחולל את ה"קסם", אם כי ניתן כמובן לבנות תוכנית טיפולים בתיאום עם הרופא או מומחה לתחום תוך מעקב אחר קצב ההתקדמות.
חשוב לציין שיש אוכלוסיות עבורן טיפולי בלנאותרפיה אינם מומלצים, ובמקרים מסוימים עלולים להיות מסוכנים. הדוגמה המובהקת היא אנשים הסובלים ממחלות ומבעיות לב, אשר ההנחיה לגביהם היא להימצא במים החמים בהשגחת המטפל האישי שלהם על כל צרה שלא תבוא.
מה ניתן ללמוד ממחקרים על טיפולי בלנאותרפיה?
השאלה שצריכה להישאל היא האם בלנאותרפיה יכולה להקל על מצבם של חולי פיברומיאלגיה. על פניו, מדובר בהתאמה שיכולה להיות גבוהה מאוד על רקע העובדה שהתסמין המזוהה ביותר עם פיברומיאלגיה הוא כאבי שרירים כרוני (ובנוסף לכך מפרקים, שלד ואיברים שונים).
בשנים האחרונות נערכו כמה מחקרים ששמו לה למטרה לראות האם בלנאותרפיה עשויה להקל על חולי פיברומיאלגיה. אחד המאמרים החשובים בתחום בדק כמה מחקרים, מהם עולה שברוב המקרים אנשים שסבלו מפיברומיאלגיה דיווחו על שיפור במצבם – אפילו משמעותי – לאחר שעברו כמה טיפולים במים חמים.
אחד המחקרים אפילו הראה כי הטיפול עשוי לספק תוצאות בטווח הארוך, כאשר עלה ממנו כי היו חולים אצלם ההפחתה של רמות הכאב והרגישות נמשכה עד חצי שנה לאחר הטיפול. גם במקרים אחרים הטיפול נמשך פרקי זמן ראויים, שהגיעו בחלק מהמקרים עד לחודשים ספורים.
אז יש סיבה לאופטימיות?
הנתונים העולים ממחקרים אלו הם בהחלט מעודדים, אבל ברור שיש עוד הרבה שאלות שצריכות לקבל מענה. נכון לנקודת הזמן הנוכחית מספר המחקרים שנערכו לבחינת הקשר בין בלנאותרפיה לפיברומיאלגיה הוא מצומצם באופן יחסי, כך שקשה עדיין להסיק על הצלחת הטיפולים באופן גורף: הגדרה מקובלת בישראל היא על בסיס ראיות בינוני ליעילות הטיפול.
נראה שהמלצה מועילה בנקודת הזמן הנוכחית היא לנסות לשלב את טיפולי הבלנאותרפיה עם טיפולים אחרים להתמודדות עם פיברומיאלגיה, מתוך הנחה שעשוי להיווצר כאן שלם הגדול בהרבה מסך החלקים שלו.
מקורות ולקריאה נוספת:
Balneotherapy – Science Direct
Spa Treatment (Balneotherapy) for Fibromyalgia—A Qualitative-Narrative Review and a Historical Perspective
The Effects of Balneotherapy on Fibromyalgia Patients – Pub Med