טיפולים באמצעות מכשיר TENS צברו פופולריות הולכת וגוברת בשנים האחרונות. המדובר הוא במכשיר קטן ופשוט לשימוש, אפילו ביתי, המבוסס על חיבור אלקטרודות לאזורי הגוף הספציפיים ולהפקת זרמים חשמליים המקלים על הכאבים. טיפולי TENS יכולים להקל על התסמינים העומדים בלב בעיות בריאותיות שונות, ולא מתמקדים בשורש הבעיה, אולם אין ספק שהם יכולים להשתלב היטב בתוכנית ההתמודדות עם שורה ארוכה של מצבים. הוכח כי טיפולי TENS המבוצעים על פי הספר עשויים להקל על החזרה לשגרה או אפילו לפעילות גופנית של המטופלים, ובכך משפרים באופן משמעותית את איכות החיים שלהם.
בכתבה הבאה נסקור את ההשפעה החיובית האפשרית של טיפולי TENS על חולות פיברומיאלגיה, הלא היא "דאבת השרירים": מחלת כאבים כרונית בלתי ניתנת לאבחון חד משמעי, הטומנת בחובה תסמינים דוגמת כאבים ורגישות בשלל שרירים ואזורים בגוף, עייפות, ירידה במצב הרוח ועוד.
כיצד טיפולי TENS יכולים להקל על חולות פיברומיאלגיה?
המחקר הנוכחי, שפורסם ב-2019, מצביע על כך שטיפול באמצעות מכשיר TENS לתקופה של חודש ימים הביא לשיפור משמעותי בכאבים תנועתיים ובתסמינים קלינים אחרים. במחקר השתתפו מאות נשים, שחולקו לכאלה שטופלו באמצעות TENS (103 במספר), נשים שעברו טיפול דמה (99 נשים) או נשים שלא טופלו כלל ב-TENS (99 נשים). הנשים שטופלו ב-TENS קיבלו הנחיה לעשות זאת שעתיים ביום, במהלך פעילות גופנית ולתקופה של חודש ימים. השימוש במכשיר היה בעצימות גבוהה והתמקד באזור עמוד השדרה המותני ועמוד השדרה הצווארי-חזי. יש לציין שעל פי פרוטוקול הטיפול המומלץ במכשיר, רצוי שכל טיפול יימשך לפחות 35 דקות.
התוצאות היו מבוססות על דיווחי הנשים בנוגע לרמת הכאב שהופק במהלך תנועה, כמו גם דרגת העייפות. הן דירגו אותם, לפני ואחרי השימוש במכשיר, בסולם של עד 11. המחקר הראה כי בקבוצה שטופלה באופן פעיל באמצעות TENS, היו דיווחים גדולים יותר על הפחתת כאבים במהלך תנועה ועייפות, לעומת טיפול הדמה וטיפול שלא היה מבוסס על TENS (הבדלים של 1.0- ו-1.8-, בהתאמה). בנוסף, בקבוצת המחקר היה שיעור משמעותי של חולות פיברומיאלגיה שהצביעו על שיפור בתחושה הכללית.
ממצא מעודד נוסף שעולה מהמחקר הוא שהטיפול ב-TENS הוכיח את עצמו כבטוח באופן יחסי. פחות מ-5% מבין המשתתפות דיווחו על תסמינים משניים קלים כתוצאה מהטיפול ב-TENS, ולא היו כלל דיווחים על אירועים משמעותיים.
עד כמה ממצאי המחקר תקפים?
המחקר שתואר כאן מרתק בכל קנה מידה, ועשוי בהחלט להצביע על כך שטיפולי TENS יכולים להיות יעילים בהקלה על נקודות הכאב ותסמינים אחרים מהם סובלים חולי פיברומיאלגיה. עם זאת, ברור שמדובר עדיין במחקר ראשוני בלבד, עם אוכלוסיית מחקר קטנה באופן יחסי ואפשרות לכניסה של משתנים מתערבים לתוך המשוואה. בנוסף המחקר מבוסס על דיווח עצמי של המשתתפות בנוגע לתסמינים שהן חוות, מה שיוצר אפשרות של דיווח שאינו מדויק או דיווח מוטה במידה כזו או אחרת.
בכל מקרה, ברור שכל טיפול שעשוי להקל על ההתמודדות הלא פשוטה עם פיברומיאלגיה הוא מבורך. לכן יש לעקוב אחר מחקרי המשך ומחקרים דומים, בתקווה שיהיו כאלה, ולראות אם הם אכן מהווים פריצת דרך שתהיה רלוונטית להרבה מאוד נשים וגברים, בקבוצות גיל שונות.
מקורות ולקריאה נוספת:
Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation Reduces Movement‐Evoked Pain and Fatigue: A Randomized, Controlled Trial
Transcutaneous Electric Nerve Stimulation (TENS) for Arthritis Pain: Does It Help?