פיברומיאלגיה היא מחלה מסתורית, הגורמת לכאב עמוק בכל הגוף וברקמות, ללא סיבה נראית לעין.
חלק גדול מהקהילה הרפואית מאמין כי זוהי מחלה פסיכוסומאטית, ואנשים סובלים מכאב כאשר בעצם הם סובלים ממצבים אחרים.
קבוצת מדענים מ-Albany Medical College מצאו את מה שהם מאמינים שהוא הגורם למחלה.
במקום גורם מוחי, פתולוגיה מורכבת של סיבי עצב תחושתיים מוגזמים סביב מבני כלי דם מיוחדים הממוקמים בכפות הידיים, הם הגורמים לכאב. התכווצות כלי דם עשויה להיות נשלטת על ידי עצבים בעור, וחלק מחולי בפיברומיאלגיה (בעיקר נשים) סובלים ממספר גבוה של קצות עצבים חריגים המקיפים את גשר כלי הדם בעור.
המדענים סבורים כי תגלית זו מספקת ראיות מוצקות לגורם הפתולוגי הפרטני לפיברומיאלגיה, כך שכעת ניתן להשתמש בו לאבחון המחלה, וכנקודת התחלה לפיתוח תרופות חדשניות יעילות יותר.
הבהרת המסתורין סביב פיברומיאלגיה
צוות המחקר בחן דגימות עור מנשים הסובלות מפיברומיאלגיה, שנאספו על ידי בית הספר לרפואה אלבני ונבדקו באמצעות טכנולוגית מיקרוסקופ מיוחדת.
הממצאים העידו על עלייה מדהימה בקצות העצבים בדופן כלי הדם בתוך העור, אשר שלטו על זרימת דם מחומצן בין כלי דם קטנים בעור. כלי דם אלו עשויים לגרום לחסימת התאים ולאפשר לעור להקרין חום או לשמור על חום במצב של קור. גילויים אלו מעידים מעבר לכל ספק כי פיברומיאלגיה היא מחלה פיסית אמיתית.
המדענים סבורים כי העצבוב התחושתי העודף עצמו עשוי להסביר מדוע לחולי פיברומיאלגיה יש בדרך כלל ידיים רכות וכואבות במיוחד, אך בנוסף, כשהתאים נחסמים, הם חוסמים גם זרימת דם לשרירים עמוקים בתוך הרקמות.
סיבי עצב של כלי דם יכולים לחוש את זרימת הדם ולשלוט בהתרחבות והתכווצות כלי הדם לוויסות טמפרטורת הגוף, כמו גם לשלוח חומרים מזינים ישירים לשרירים במהלך פעילות גופנית. לנשים יש יותר סיבים מאשר לגברים, ולכן הן נוטות יותר לסבול מפיברומיאלגיה. עד כה, לא הוקדש קו מחשבה רפואי לתפקיד סיבים אלו במצבי כאבים כרוניים.
מסקנות המחקר
בנוסף למעורבות בוויסות טמפרטורת גוף, שיעור עצום של זרימת הדם בדרך כלל עובר לידיים ולרגליים, הרבה מהנחוץ לחילוף החומרים. איברים אלו משמשים כמאגר שממנו מופנית זרימת דם לרקמות אחרות בגוף, כגון לשרירים.
לכן, פתולוגיה התגלתה בין הסיבים בידיים העשויים למנוע זרימת דם לשרירים בכל הגוף. זרימת דם כושלת זו עשויה להיות המקור לכאבי שרירים כרוניים, ותחושת עייפות עקב הצטברות חומצה לקטית ורמות נמוכות של דלקת בקרב החולים, אשר גורמת להיפראקטיביות במוח, עשויה להסביר מדוע מטופלים רבים הסובלים מהמחלה, סובלים גם מנדודי שינה.
במהלך השנים האחרונות, סריקות חולי פיברומיאלגיה חשפו שינויים מוחיים הקשורים לכאב, אך הצביעו עליהם כתסמין ולא כגורם למצב. הגורם לפיברומיאלגיה נותר עדיין בגדר תעלומה, למרות שאירועים מלחיצים מהם סובלים מטופלים נחשבים כגורם משמעותי.
מספר ראיות מדעיות ראשוניות מצביעות על העובדה לפיה הנזק העצבי נגרם על ידי המערכת החיסונית, ומציאת בסיס פיסיולוגי בפועל לפיברומיאלגיה תהווה תגלית חיובית עבור אנשים רבים ששמעו מרופאיהם ש"הכל בראש".
עם הזמן, מדענים יוכלו לנתח גורמים נוספים לכאבי המחלה ולפתח תרופות לטיפול בגורם האמיתי לכאב, כשהתקווה היא כי ביום מן הימים ניתן יהיה לקבוע בדיוק כיצד גורמת המערכת החיסונית נזק לעצבים התחושתיים, המתבטא בכאב פיברומיאלגיה.
ראו גם: