קצבת נכות לסובלים מפיברומיאלגיה – האם מגיע לך?

קצבת נכות מגיעה לחולות בפיברומיאלגיה?חולה בפיברומיאלגיה? האם את זכאית לקצבת נכות מטעם הבית הלאומי? מהם הקריטריונים לקבלת קצבה וכיצד מתנהלת הוועדה הרפואית לקביעת אחוזי נכות?

קצבת נכות היא תשלום חודשי המשולם למבוטחים על ידי המוסד לביטוח לאומי.

התשלום מיועד עבור מבוטחים שבעקבות הנכות שלהם, כושר ההשתכרות שלהם הצטמצם לפחות בחמישים אחוז.

על פניו התנאים לקבלת קצבת נכות ברורים ופשוטים, אך כאשר מנסים להבין האם הם תקפים לגבי החולים בפיברומיאלגיה, נתקלים בבעיה לא פשוטה כלל.

פיברומיאלגיה על קצה המזלג

פיברומיאלגיה היא תסמונת שתוארה לראשונה עוד בתחילת המאה התשע עשרה. היא באה לידי ביטוי בכאבים מפושטים המופיעים באופן כרוני, מבלי שיש להם הסבר פיזיולוגי ידוע או ברור. בנוסף לכך פיברומיאלגיה באה לידי ביטוי בעייפות חמורה, שינה לא מרעננת, פעילות מעיים בעייתית, פגיעה ביכולת הזיכרון וביכולת הריכוז, נוקשות וכאבים במפרקי הלסתות המופיעים בעיקר בבוקר ועוד.

נכון ל-2015 עדיין אין הסכמה בקרב החוקרים בתחום בנוגע לאטיולוגיה של התסמונת אם כי ככל הנראה קיימים לה מספר מרכיבים גנטיים.

לפי חלק מהחוקרים התסמונת מתפרצת על רקע מצב היפומטבולי, כלומר על רקע של חילוף חומרים איטי, ישנם הסבורים כי התסמונת קשורה למחסור בהורמון שנקרא קורטיזול, ישנן תיאוריות רבות לפיהן מדובר על תסמונת שמקורה בכלל בהפרעות פסיכיאטריות שונות ועוד.

מה הם התנאים הבסיסיים לקבלת קצבת נכות?

  • תושבות וגיל – המבוטח הוא תושב הארץ, מעל גיל שמונה עשרה אך טרם הגיע לגיל הפרישה.
  • הכנסות – ההכנסה של המבוטח נמוכה בארבעים וחמישה או שישים אחוז מההכנסה הממוצעת, בתלות בסוג הליקוי.
  • נכות רפואית – נכות רפואית בשיעור של שישים אחוז לכל הפחות הנקבעת על ידי רופא מטעם הביטוח הלאומי או נכות רפואית בשיעור של ארבעים אחוז בלבד במידה ואחד מהליקויים מוגדר כעשרים וחמישה אחוזי נכות לפחות.
  • דרגת אי כושר – נקבע כי כתוצאה מהנכות של המבוטח הוא לא מסוגל לעבוד או שהיכולת שלו להשתכר הצטמצמה בחמישים אחוז לכל הפחות וכן נקבעה לו דרגת אי כושר בשיעור של שישים, שישים וחמישה, שבעים וארבעה או מאה אחוז.

הבעייתיות בקביעת אחוזי נכות לסובלים מפיברומיאלגיה

גם אם תקראו באופן המדוקדק והיסודי ביותר את תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) תשט"ז – 1956, לא תצליחו למצוא התייחסות לפיברומיאלגיה. אמנם תוכלו למצוא התייחסות לבעיות בבלוטות הלימפה, מחלות דם, סוכרת כמובן, מחלות לב ואסטמה, אך בשום מקום לא תמצאו אפילו את המונח פיברומיאלגיה או את שמה העברי של המחלה, דאבת.

זהו המקום להעלות את השאלה המתבקשת, כיצד אם כך ניתן לקבוע אחוזי נכות לסובלים מפיברומיאלגיה אם המחלה לא מופיעה ברשימת התקנות של הביטוח הלאומי? ובכן, החדשות הטובות הן שבוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי מודעים לבעייתיות הזו וזוהי הסיבה לכך שכיום הרופאים היושבים בוועדות של הביטוח הלאומי מבצעים מעין אלתורים. הכוונה היא להתאמת תסמיני המחלה לסעיפים הקיימים.

עם זאת, מאחר והמחלה באה לידי ביטוי בעיקר בתסמינים קליניים שלא ניתן לאבחן אלא על ידי דיווח עצמי ולא בסימנים ברורים ואובייקטיביים הניתנים לאבחון בבדיקות מעבדתיות ופיזיולוגיות, הרי שחולי הפיברומיאלגיה מתקשים מאוד לקבל קצבת נכות.

חשוב מאוד לציין כי ברשימה המלאה של הביטוח הלאומי המכילה את הליקויים המזכים את המבוטחים באחוזי נכות, לא בוצעו עדכונים מאז שנות החמישים של המאה הקודמת.

אי לכך, תסמינים שיכולים להיות חמורים ביותר ולהוות פגיעה משמעותית ביותר לאיכות החיים של האדם וליכולת ההשתכרות שלו (כמו לדוגמה עייפות או תשישות, האופייניות לסובלים מפיברומיאלגיה), כלל לא קיימים מבחינת המוסד לביטוח לאומי.

דילוג לתוכן