פיברומיאלגיה לפי הרפואה הסינית

רפואה סיניתהרפואה הסינית נוקטת בשיטת טיפול משולש לטיפול בפיברומיאלגיה: גירוש הרוח, הקור והלחות מהגוף; טיפול בכל הגורמים הבסיסיים התורמים למחלה; ואספקת הקלה תסמינית באמצעות עצירת הכאב. שיטה מקיפה זו מטפלת בתסמיני פיברומיאלגיה כמו גם בגורם הבסיסי לתסמינים.

טיפול המשלב דיקור, צמחי מרפא וצ'י גונג, נחשב לטיפול רב עוצמה לחולים שאובחנו עם מחלה זו. כל שלוש השיטות יכולות להיות משולבות בו זמנית, אך כל אחת מהן בנפרד יכולה לטפל ביעילות במצב. דיקור סיני הוא הטיפול הטוב ביותר ל18 תסמיני כאב האופייניים בפיברומיאלגיה.

רפואת צמחים מטפלת בגורמי הלחות וחוסר האיזון הבסיסי בגוף, וצ'י גונג מטפל באמצעות פעילות גופנית עדינה תוך כדי טיפול בגורמים פסיכולוגיים או רגשיים התורמים למצב.

פיברומיאלגיה ודיקור סיני

חולי פיברומיאלגיה משתמשים לעיתים קרובות בדיקור סיני כאמצעי לשליטה בכאב, פעם או פעמיים בשבוע, כטיפול משלים יעיל.

שילוב של דיקור עם מוקסה מטפל בשלוש נקודות שונות בגוף:

דיקור נקודות מקומית באזורי רוך וכאב. לדוגמה, כאב בשרירי הטרפז והצוואר מטופל בדיקר עם נקודות כגון כיס המרה, ושלפוחית השתן, בעוד שכאב בירכיים הפנימיות מטופל בדיקור הכבד. במקרים מסוימים ניתן להשתמש במוקסה וגירוי חשמלי. מנורת חום מופעלת על נקודות דיקור פרטניות או על קבוצות שרירים, בהתאם לצורך המטופל.

נקודות דיקור ספציפיות – חולי פיברומיאלגיה שאובחנו עם דומיננטיות הרוח מטופלים בדיקור בשלפוחית השתן, הקיבה והטחול.

גורמים בסיסיים אחרים – קיפאון צ'י הכבד מטופל אף הוא בדיקור הכבד. מחסור בצ'י בדם מצביע על צורך בטיפול בדיקור בקיבה והטחול. אזורי כאב כרוני מטופלים במחטי דיקור קטנות הנשארות על האזורים הכואבים למשך מספר ימים.

פיברומיאלגיה ורפואת צמחים

טיפול זה כרוך בצמחי מרפא פרטניים לטיפול בכל אחת משלושת רמות הטיפול, אך הוא מתמקד במיוחד בשימוש בצמחי מרפא המספקים הקלה תסמינית של כאב וחוסר נוחות.

הגישה היעילה של טיפול במרשמי צמחים היא שימוש בהם לשם עצירת הכאב וטיפול בסילוק הגורמים הפתוגניים האחראים לפיברומיאלגיה. לדוגמה, בעוד שצמחי המרפא הבאים מסייעים בהקלת כאב, כל אחד מהם מתמקד בטיפול בגורם גופני אחר למחלה. טאנג ג'י מטפל ברוח; ווי לינג שיאן מטפל בקור; ומו גואה מטפל בלחות.

הרפואה הסינית מאמינה כי רוח, קרה ולחות שלובים בגורמים הבסיסיים לפיברומיאלגיה, והטיפול מתייחס לשלושת הגורמים האלו באמצעות טיפול בצמחים. הצמחים המסוימים והמינונים נבחרים על בסיס תסמינים בולטים.

צמחי מרפא מסוימים משפיעים על אזורים שונים בגוף וניתן להשתמש בהם כדי להרכיב נוסחה יעילה באופן אישי. לדוגמה, רדיקס מטפל בחלק העליון של הגוף, במיוחד בצוואר, בכתפיים ובגב העליון, ודו הוו מטפל בחלק האחורי והתחתון של הרגליים.

ניתן אף להשתמש בצמחי מרפא המשפיעים על כל הגורמים לפיברומיאלגיה, כגון חי הוא, המטפל בקיפאון הצ'י בכבד; דאנג גואי, המטפל בחוסר זרימת דם; והואנג צ'י המטפל במחסור בצ'י. גישת טיפול מקיפה זו לוקחת בחשבון את האופי המורכב והפרטני של תסמיני הכאב אצל כל מטופל.

פיברומיאלגיה וצ'י גונג

תרגילי צ'י גונג מציעים פוטנציאל ריפוי לטיפול בחולים שאובחנו עם פיברומיאלגיה. הרפואה הסינית מתייחסת למתח, דיכאון, חרדה ומצבים רגשיים אחרים המשפיעים על האיברים. תרגילים כגון ריפוי האיברים משמשים לחיזוק השרירים, סיוע בחוסר איזון נכון בגוף ושמירת איזון רגשי.

התרגילים בשיטה זו כוללים שמונה תנוחות תרגול בשילוב טכניקת טאי צ'י לשם שיפור התנועה הפיסית ומתיחה עדינה. כך ניתן להפחית את הכאב, לבטל חסימה בערוצים גופניים ולשמור על טווח תנועה תקין. עיסוי צ'י גונג מודע מסייע להקלת כאב ומגביר את זרימת הצ'י.

אולי יעניין אותך גם:

האם TENS יכול לסייע לחולי פיברומיאלגיה?

דילוג לתוכן