תסמונת פיברומיאלגיה (FMS) היא מחלה אפופת מסתורין המשפיעה בעיקר על החולים וגורם לספקנים לפקפק יותר באמיתות התסמינים.
כל אדם הסובל מהמחלה חווה אותה בצורה שונה, מה שמהווה את הסיבה העיקרית לאי ההבנות והמיתוסים המקיפים את המצב הכרוני הגורם לכאב ועייפות.
למידה היא המפתח להתמודדות מוצלחת עם התסמינים, וידיעת העובדות מקלה על קבלת ההחלטות המסייעות לשיפור התסמינים.
אלו המיתוסים הנפוצים והעובדות האמיתיות לגבי פיברומיאלגיה:
זה רק בראש שלך
חולי פיברומיאלגיה חווים את הכאב והתסמינים בצורה שונה, אך זהו מצב בריאותי אמיתי. התסמינים עשויים לכלול כאבי ראש, כאבי עצבים וכן מגוון תסמינים אחרים. הכאב והעייפות עלולים להיות חמורים ומתישים.
פיברומיאלגיה אינה אבחנה אחידה. סקירת מחקרים שנערכה בין השנים 1995, ופורסמה בשנת 2014 בכתב העת של איגוד הרפואה האמריקאי, תיארה את המחלה כהפרעה המאופיינת במערך שזור של תסמינים, כולל כאב מוגבר במערכת העצבים המרכזית, בשילוב עם עייפות, הפרעות שינה, בעיות תפקוד ושינויים במצב הרוח.
פיברומיאלגיה היא אבחנה שמתאימה לכל מצב שנוי במחלוקת
האבחון עשוי להיקבע לאחר זמן רב, היות והתסמינים חופפים לתסמיני מחלות אחרות. לא קיימות בדיקות אבחון המזהות פיברומיאלגיה, אך קיימים קריטריונים הקובעים מתי יש לבצע אבחנת פיברומיאלגיה.
קריטריונים אלו כוללים היסטוריה של כאב נרחב שנמשך למעלה משלושה חודשים ומתרחש במספר אזורים בגוף, בהם הכאב קיים, בין שאר התסמינים.
פיברומיאלגיה ודלקת פרקים הן מחלות זהות
אבחנת פיברומיאלגיה אינה קשורה לדלקת פרקים או לסוג נזק לרקמות. מחלה זו עשויה להיות מתוארת באמצעות נזק מסוים למפרקים, בשל תסמינים זהים של כאב ועייפות, אך פיברומיאלגיה אינה באמת דלקת פרקים, היות ואינה גורמת לדלקת.
תחושת הכאב אינה קשורה תמיד לנזק למפרקים ולשרירים. המחלה עשויה להתרחש בשל חוסר איזון נוירולוגי, כאשר לגוף קיימת תגובה נוירולוגית רגישה יתר על המידה לגירויים שבדרך כלל אינם נחשבים כואבים.
יש להימנע מפעילות גופנית
תסמיני פיברומיאלגיה עשויים להקשות על פעילות גופנית, אך חיוני למצוא שיטה להתאמן, כחלק משגרת היום. המכון הלאומי לדלקת מפרקים, שלד, שרירים ומחלות עור, קובע שפעילות גופנית היא אחד הטיפולים היעילים ביותר למחלה זו.
מומלץ להתחיל בקצב מותאם אישית. אם כאב ועייפות מונעים אימון נמרץ, אפשר להתחיל עם הליכה, או לתרגל טאי צ'י ולבנות בהדרגה תכנית אימון. מחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Annal of the Rheumatic Diseases מצא כי אימוני התנגדות הובילו לתפקוד גופני משופר והפחתת כאבים.
אין שום דבר שאפשר לעשות
אין תרופה לפיברומיאלגיה, אך מחלה זו אינה מתקדמת או קטלנית, וניתן להתמודד בהצלחה עם התסמינים. חשוב להבין שקיימת אפשרות הקלה.
הצעד הראשון להשגת הקלה הוא למצוא רופא שתמתחה בפיברומיאלגיה. הוא יכול להיות רופא הטיפול הראשוני, פנימאי כללי או ריאומטולוג. אפשרויות הטיפול כוללות טיפול תרופתי, גישות חלופיות, טיפול התנהגותי ופיזיותרפיה.
פיברומיאלגיה משפיעה על נשים בלבד – המכון הלאומי לבריאות בארצות הברית מעריך שחמישה מיליון תושבים חולים בפיברומיאלגיה. בין שמונים לתשעים אחוזים מהחולים שאובחנו הן נשים, אך גם גברים עשויים להיות מושפעים מהמחלה. הסיבה בגללה מחלה זו פוגעת בנשים יותר מאשר בגברים, אינה ידועה.
חולי פיברומיאלגיה זקוקים לתזונה מיוחדת – תזונה מאוזנת היטב חיונית לבריאות כללית, אך לא קיימת תזונה פרטנית שהוכחה כיעילה לשיפור תסמיני פיברומיאלגיה.
טיפולים משלימים הם חסרי טעם – סקירה שפורסמה על ידי אגודת הטאוטולוגיה הבינלאומית בשנת 2013 קובעת שטיפולים משלימים כגון טיפולי תנועה מדיטטיבים, כגון טאי צ'י, יוגה, וצ'י גונג, משפרים תסמיני פיברומיאלגיה. השיפורים שנמדדו התייחסו להפרעות שינה, עייפות ודיכאון.
אתם פשוט עייפים – סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2013 בכתב העת Arthirtis Research & Therapy מצאה שעייפות המובילה להשבתה מתמשכת היא התסמין העיקרי של תסמונת פיברומיאלגיה. המדענים הגיעו למסקנה כי עייפות אינה מתרחשת בפני עצמה, אלא שזורה עם תסמינים אחרים.