השפעת חוסר השינה על חיי היום יום

ישנם אנשים רבים התופסים שינה כבזבוז זמן. מבחינתם, כל שעה בה הם לא עובדים או עושים משהו אלא רק ישנים במיטה, היא בזבוז. בשעה הזאת הם יכלו לעשות דברים מועילים, בין אם זה לבית, בין אם זה לעסק או לכל דבר אחר. 

אך יש צד שני למטבע. חוסר שינה משפיעה בצורה משמעותית על בני אדם ויכולה לגרום נזק רב, בין אם זה באופן נקודתי, ספציפי (אם מדובר על מחסור בשעות שינה ביום מסוים) ובין אם באופן מצטבר (אם מדובר על מחסור בשעות שינה מצטברות לאורך מספר ימים). ההשפעה יכולה להיות דרמטית אם לא מקפידים לעצור את זה, להשלים את השעות החסרות ולחזור לשינה סדירה מדי יום. 

בשביל להבין את ההשפעות של חוסר שינה על היום יום שלנו בהיבטים שונים, צריך להבין את המשמעות והחשיבות החיובית שיש לשינה על חיינו. זה לא מקרי שרופאים וגורמי מקצוע אחרים ממליצים על 8 שעות שינה לפחות. כאן המקום לציין, גם שעות שינה מרובות מדי יום, עלולות ללמד על בעיה (בעיקר בהיבט הנפשי). 

המטרה של שינה היא לתת לגוף לנוח, להשתקם, ולקבל אנרגיות חדשות בשביל שהוא יוכל להמשיך ולפעול ביום למחרת. זה נכון בהיבט הפיזי ובהיבט הנפשי. אם הגוף מתמודד עם מחלה או כאב, שינה עוזרת לו להחלים. אם הנפש מתמודדת עם מצוקות ומועקות, השינה עוזרת להירגע והרבה פעמים בבוקר הדברים נראים אחרת. אם הגוף עייף ולא יכול לפעול בצורה סדירה, שינה של מספר שעות משפרת את המצב. 

איך חוסר שינה יכול להשפיע?

כל מה שציינו בהיבטים החיוביים על שינה, אפשר לראות גם בצורה הפוכה בהיבטים השליליים. 

בהיבט הפיזי, מחסור בשעות שינה עלולה לגרום לנזקים פיזייים שונים. דוגמא טובה לכך הן סחרחורות

אנשים שמתמודדים עם חוסר שעות שינה עלולים להתמודד עם סחרחורות, חוסר יכולת לשמור על יציבות פיזית, חוסר קושי לעמוד וללכת בצורה סדירה. במילים אחרות, הם יתקשו לתפקד בצורה רגילה, בוודאי שלא יוכלו לבצע פעולות משמעותיות כמו למשל, פעילות ספורטיבית. 

בהיבט הנפשי, מחסור בשעות שינה מקשה מאוד על יכולת לייצר מחשבה רציפה, הרבה פעמים זה גורם לדיכאון, מועקה וחרדות, תחושת מתח ועצבים, קושי יכולת להכיל מצבים ובפרט חוסר שינה עלול לפגוע קשות ביחסים עם אנשים אחרים. הרבה פעמים חוסר שינה יוצרת מצבים בהם אנשים חסרי סבלנות ומתקשים לתקשר בצורה סדירה עם הסביבה שלהם. 

כמובן שחוסר שינה מקשה מאוד על אנשים לעבוד בצורה יעילה, ללמוד כמו שצריך, ולכך יש השפעות ארוכות טווח בכל גיל. חשוב לסגל שינה סדירה, בשעות קבועות מגיל צעיר, על מנת להרגיל את הגוף ואת הנפש לכך. אם הולכים לישון בשעה קבועה, ישנים רצוף ומתעוררים בשעה קבועה גם כן, אפשר להימנע מכל ההשפעות השליליות שנוצרות עקב מחסור בשינה. 

דילוג לתוכן