גורמי הסיכון למחלות כאב כרוני ואיך ניתן למנוע אותן?

לפי סטטיסטיקות של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, למעלה מעשרים אחוז (20%) מהאוכלוסייה חווים כאב כרוני ממושך, כאשר למעלה משבעה אחוזים (7%) יסבלו מכאב כרוני מגביל, כזה המונע מהם להתנהל בחיי היום-יום. בישראל הנתונים לא מאוד שונים, ואחד מכל שישה ישראלים סובל מכאב כרוני זה או אחר, לעיתים במשך שנים.

מחלות כאב כרוני כוללות רשימה ארוכה של מחלות ותופעות –

·   נוירופתיה

·  מיגרנות

·  כאבי שרירים

·  כאבי מפרקים

·  כאב כרוני סרטני

·  ועוד..

אנו ניגע בתסמינים ובגורמי הסיכון של 3 מחלות נפוצות, כולל תסמיני מחלת פיברומיאלגיה, מיגרנה וכאבי מפרקים כרוניים.

גורמי סיכון ומניעת מחלות כאב כרוניות:

1.      מיגרנות – לא פחות מעשרים אחוזים מהנשים ועשר אחוז מהגברים בעולם סובלים ממיגרנות ברמות חומרה שונות ובתכיפות משתנה. המיגרנה היא כאב ראש חזק, שיכול להגיע עם או בלי הילה, רגישות לאור ולקול, בחילה, סחרחורת ועוד. בעוד שהתופעה נחשבת למחלה תורשתית ומרובת סיבות, הרי שהורדת הסיכון להתקף דווקא זמינה לסובלים ממיגרנה, ובצורות שונות. חוסמי ביתא מביאים לירידה של עד 50% בתדירות ההתקפים, ותרופות מסוימות נגד דיכאון ואפילפסיה נמצאו גם כן אפקטיביות למניעה וטיפול. במקרים רבים מניעה של מגרנה תכלול התאמה אישית, שכן מיגרנות יכולות להתעורר מסיבות שונות מאוד אצל אנשים שונים.

2.      כאבי מפרקים כרוניים –  בדגש על דלקת מפרקים ניוונית. בחרנו לכתוב על בעיה זו מפאת הישנותה בכלל האוכלוסייה – לא פחות משמונים אחוזים (80%) מכלל האוכלוסייה ידגים סימנים שונים של דלקת זו בבדיקות (רנטגן), ולא פחות משישים אחוזים (60%) יחווה גם תסמינים, כולל, כמובן, הסממן העיקרי, שהוא כאב. בהתחשב בעובדה שאחוזים כה גבוהים באוכלוסייה סובלים או יסבלו מהבעיה, גורמי הסיכון של דלקת מפרקים ניוונית ראשונית הם עדיין תעלומה, אך גורמי הסיכון למצב השיניוני רבים ומוכרים. מאלו שניתן להשפיע עליהם תמצאו הפרעות מטבוליות שונות ודלקות מפרקים אחרות, כך שתזונה נכונה ובריאה, אורח חיים בריא וטיפול נכון בדלקות יכול למנוע או לדחות את הישנות המחלה והכאב, כמו גם להקל על המצב.

3.      פיברומיאלגיה – תופעה זו, על אף שהוכרה כמחלה כבר בסוף שנות השמונים, הפכה נפוצה עד מאוד בשני העשורים האחרונים. היא תוקפת בעיקר נשים, כך שהן בסיכון גבוה יותר לסבול מן המחלה. תסמיני מחלת פיברומיאלגיה כוללים בעיקר כאב כרוני ומפושט בשרירים, כמו גם בשלד. במקביל חולים רבים, או שמא נאמר חולות רבות, יסבלו גם מעייפות כרונית, קשיי שינה, ואף שינויים במצב הרוח עד כדי דיכאון. גורמי הסיכון העיקריים למחלה הם:
גיל – עם התקדמות החיים וחלוף השנים כך עולה הסיכון
אי-יציבות הורמונלית – נצפה כי שינויים הורמונליים תכופים קשורים להתפתחות התסמונת
גנטיקה – בעוד שעד כה, בזמן כתיבת שורות אלו, לא נמצא גן הקשור באופן ישיר לפיברומיאלגיה, כן נצפה קשר סטטיסטי של שכיחות גבוהה יותר בקרב בני ובנות משפחה.
אורח חיים – וכאן אתם נכנסים לפעולה – מחקרים הצביעו על קשר ישיר בין פעילות גופנית בריאה לבין ירידה בתסמיני התסמונת.

דילוג לתוכן